Бити или не бити

olivier-hamlet-006

Пише: Владимир Челекетић

Први пут објављено 23.01.2016.

„Незапослени практичнијим стварима – а можда и у некој својој компјутерској доколици – тек, амерички рачунари су прорачунали да у нашем вијеку, просјечно сваких недељу дана, негдје у свијету, настане по један текст о Шекспировом Хамлету“

Никола Кољевић у предговору, веровали или не, Шекспировом Хамлету.

За разлику од америчких, српски рачунари нису докони, па нам није позната статистика колико се, просечно, пише текстова о томе како у Србији нема „слободе медија“ и „фер избора“. Ево једног од најновијих.

У саопштењу од 18. јануара 2016. Председништво Српског покрета Двери позвало је Александра Вучића да изађе на ТВ дуел. Такође, позвало је власт да „ослободи медије“ и тиме омогући услове за „фер изборе“. [1]

Како се избори буду приближавали, рачунам да ће оваквих текстова бити све више и више, писаних од стране политичких партија и родољубивих и надасве независних интелектуалаца, аналитичара и стручњака. Разумљиво је то, јер тема је, уистину, озбиљна и суштинска, у народу тако навикнутом на „слободне медије“ и „фер изборе“!?! Зар дозволити једном Вучићу да, тек тако, прекине једну дугачку и светлу традицију модерног политичког живота Србије?

Кад мало боље размислим, можда ствар није у недостатку доколице, већ у реалним могућностима рачунара.

Како било, за све родољубиве љубитеље литерарне теме која се зове „кукњава за слободом медија и фер изборима“, дакле за политичке партије, стручњаке и аналитичаре, имао бих неколико питања.

Шта је за вас власт у Србији?

а) Легална и легитимна демократска власт суверене земље са чијом политиком се не слажете зато што је „погрешна“ и тиме штетна по земљу, па на изборима ту власт треба сменити.

б) До сржи корумпирана и криминализована власт, чији је основни смисао постојања пљачкање Срба и која, под надзором Западних центара моћи, води политину националне издаје и злочина према сопственом народу, власт чије носиоце треба похапсити и судити.

Ако је ваш одговор под а) немам више питања.

Ако је ваш одговор под б), а морао би да буде, ако и мало држите до сопствене речи, јер број текстова које сте написали у вези са криминалном и издајничком природом власти превазилази чак и број текстова о „слободи медија“и „фер изборима“, имао бих онда још неколико питања.

На основу чега ви очекујете да вам људи, које би хапсили и судили, да сте ви власт, омогуће изборне услове који ће вас довести на власт?

Ако таква очекивања немате, а нећете ме убедити да их имате, јер вам не мањка ни памети, ни информисаности ни образовања, онда то значи да се, када тражите од власти да омогући „слободу медија“ и „фер изборе“, ви, у ствари, не обраћате властима, већ неком другом. Дакле, коме?

Пошто вам нико други не може обезбедити „слободу медија“ и „фер изборе“ осим власти, онда то значи да је ваш захтев, у ствари, само део пропаганде, па ме занима, шта таквом пропагандом желите да постигнете?

Ако је таква пропаганда усмерена према гласачима власти, ни поред најбоље воље не могу да видим каква је њена сврха, јер они, нити вам могу помоћи, нити ће њихова одлука да гласају за власт бити промењена у светлу чињенице да опозиција нема равноправне услове. Подсећам да гласаче власти чине три врсте људи. Прво, они који имају личну корист. Ако такви немају морални проблем да саучествују у уништењу земље и нације зарад личне користи, свакако немају грижу савести због вашег неравноправног положаја. Други су они који заиста верују да је Вучић велики син наших народа и народности који се уби од посла радећи за добробит земље. Интелектуални капацитет таквих је далеко испод могућности да, уопште, разумеју, о чему ви пишете, а они, свакако и не читају шта ви пишете. То врло добро знате. И трећи су они који припадају, истовремено, и једној и другој групи. Дакле, како год да окренемо, порука коју шаљете не може бити за гласаче власти.

Коначно, остаје да је ваша пропаганда усмерена према противницима Вучићеве власти. Како мобилишете јавност и распаљујете народни гнев и отпор тиме што тражите нешто што знате да нећете добити? Неће ли мишљење доброг дела родољубиве јавности бити да само припремате терен за изговор после изборног пораза?

Закључак

Велеиздајничка и криминализована власт неће омогућити услове који ће довести до њене смене мирним путем, после чега ће на власт доћи они који ће припаднике старе власти хапсити и судити, без обзира ко такве услове буде тражио.

У недостатку „слободе медија“, која више не постоји ни у земљама где је некада постојала, а камоли у Србији, треба водити медијски рат, а он се најефикасније води изазивањем медијских „инцидената“, после чега се отвара маневарски простор за даље деловање. [2]

Мобилизацију јавности треба вршити на све могуће начине, па и кроз изборе, али увек треба бити свестан и ту чињеницу не треба крити од јавности да тако криминализована и велеиздајничка власт не може бити срушена само изборима, да ће се банда, у крајњој инстанци, бранити силом, јер је велико оно што може да изгуби, а у Србији се ствари суштински неће променити док то и не изгуби.

[1] http://www.dverisrpske.com/sr/nas-stav/7721-predsednistvo-dveri-opozicija-mora-da-obezbedi-fer-izbore.html

[2] https://svitanjeblog.wordpress.com/2017/02/02/sloboda-medija/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: