Сале код Мила

zira-shopping-party-17-10

Пише: Владимир Челекетић

Први пут објављено 02.01.2017.

Ако треба нешто да купите, најлакше вам је да одете у неки shopping center. Гардеробу ћете наћи тамо где пише „fashion“, а ако имате среће, унутра ће бити и sale. То значи да ћете плаћати јефтиније него обично. Туђу и изношену гардеробу можете наћи тамо где пише „second hand shop“. Обућу потражите тамо где пише „shoes“, а и тамо може да буде sale. За дечије ствари је задужена продавница где пише „kids“, а за керове и мачке pet shop. Здрава храна је у organic shop, а за дотеривање вам је beauty shop. Путовање можете резервисати у travel agency. Када се од свега уморите, можете сести и нешто попити у једном од бројних cafe. На путу до куће ауто можете опрати у неком self service car wash.

Не, ово није упутство за сналажење у Америци, Енглеској, Аустралији, Јужној Африци… Ово је упутство за сналажење у Србији. Рачунам да би било корисно за стране туристе који не знају енглески. Наравно, ово никога не треба да чуди, јер је сасвим логично да је, у колонији, у употреби језик колонијалног господара. Додуше, аутохтоно становништво још увек није достигло задовољавајући ниво знања енглеског, па је сасвим могуће да ћете, поред енглеског, са особљем разноразних „шопова“ морати да се споразумевате и рукама и ногама, ако не знате оно што је остало од српског. Човек отвори радњу и напише „shop“, деведесет посто понуђених производа у радњи носи називе на енглеском, а када запослене питате нешто на енглеском они замуцкују и млате рукама. Такво је стање за сада, али, рачунам да ће временом Срби мало порадити на себи, па ће у Србији, као у свакој нормалној садашњој и бившој британској колонији, енглески бити свуда у употреби без непотребног мешања са језиком становника колоније. То би било поштено према колонијалним господарима, а и у складу са српским „гостопримством“, на које су Срби тако поносни.

Толико што се тиче упутства за странце. Што се Срба тиче, ту нека упутства нису потребна. Само бих скренуо пажњу, чисто да се не збуњују, кад комшија Миле отвори какав „фашн“, па тамо напише „сале“, није грешка, него појурите, можда нађете нешто јефтино.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: