Уставобранитељи

ustavobranitelji

Пише: Владимир Челекетић

03.03.2017.

Српски опозиционари су опет љути на Вучића зато што овај и његови ортаци не поштују Устав и законе. Сада је повод одлука Маје Гојковић да суспендује рад Народне скупштине до председничких избора [1]. Кукају и ЕУропејци [2] и родољупци [3].

Ја не знам колико је текстова и саопштења написано на тему „Вучићева власт крши Устав и законе“, за све ове године. Мора бити на стотине. Можда хиљаде. И шта с тим?

Вучић је само огољено показао оно што сви знају, а ретки смеју да признају. У Србији је воља власти увек испред сваког закона и сваке институције. Кукумакање како тако не треба да буде не служи ничему, осим као изговор опозиционим вођама који не знају како да угрозе режим. Уосталом, у Србији нема живе генерације која памти другачији систем.

Ако хоћемо школски пример, довољан је Бриселски споразум. Одсуство адекватне реакције Уставног суда и било које друге институције говори да у Србији нема говора о тзв. правној држави, по западним стандардима на које се, толико, сви позивају. Поред тога, одсуство реакције јавности, у том и многим другим случајевима, говори о томе да нема говора о ономе што називамо демократијом.

Наравно, да би дошли до ових закључака не треба нам стотине примера, довољно је неколико, а ако све то знамо, лако је да закључимо да прозивање Вучића за непоштовање Устава и закона не мења однос институција и јавности према њему.

Вучић може да ради шта хоће и он то зна. Једина ограничења су му, евентуално, релације са сарадницима у оквиру сопственог криминалног клана и, наравно, странци. Могли су и други да раде много тога, али, или нису знали или нису смели или нису хтели. На пример, Тадић није смео да одигра завршницу на Косову и Метохији, а Коштуница је једини који је доследно инсистирао на поштовању Устава и закона. Уместо да људе киднапује и шаље у Хаг преко ноћи, као што је Ђинђић урадио са Милошевићем, Коштуница је донео закон о „сарадњи са Хагом“,  па је антисрпску политику могао да спроводи по закону. Међутим, његово инсистирање на поштовању Устава и закона није ојачало државу, него је њега ослабило. Вучић је све то видео и схватио. Схватио је да нема институција које се смеју супротставити вољи власти, не зато што су такве укинуте, него зато што никада нису ни постојале. Даље, схватио је да довољан и релевантан део јавности нема никакав проблем са непоштовањем ни Устава, ни закона нити било каквог начела у друштвеном животу. Уосталом, да је већини Срба стало до начела Вучић, који је погазио сва начела која је више од 20 година заступао, никада не би дошао на власт, нити би Срби наставили да гласају остале политичке диносаурусе који уништавају земљу четврт века.

Према томе, отпор овом режиму се не може пружити позивањем на Устав и законе и саблажњавањем над судбином „грађана“, што је омиљен термин српских родољубаца. Уосталом, већина тих грађана и не заслужује власт бољу од Вучићеве, нити може да појми власт, суштински, другачију од Вучићеве. Отпор, пре свега, треба да дође у медијској сфери где ће речник и наступ бити такви да морају да проузрокују бруталне и хистеричне медијске нападе власти. И не само медијске. Даље, сваки „патриотски“ опозиционар који тврди да се бори за Косово и Метохију, другачију економску политику, другачију спољну политику итд, лаже, зато што, у позицији у којој се налази, за све то не може да се бори. Једино против чега он може да се бори је режим и, евентуално, сам систем, који производи овакве наказне режиме. У случају непоштовања Устава и закона од стране режима, сваки облик борбе је легитиман. Кукање због поступака власти и позивање на угрожене „грађане“ не угрожава режим, само је изговор и доказ немоћи. Јасно дефинисање Вучићевог режима као криминалног, антисрпског и узурпаторског, у сваком медијском наступу, потпуни излазак из оквира политичке коректности и позивање Срба, не грађана, на бунт и отпор јесте једини почетак који може да донесе неке резултате, ако је ичег виталног остало у народу. Ако није, онда ништа, има и других народа.

[1] http://www.blic.rs/vesti/politika/maja-gojkovic-sednica-skupstine-srbije-nastavlja-se-posle-predsednickih-izbora/yfrhnx4

[2] http://pescanik.net/humorista/

[3] https://dveri.rs/clanci/zbog-sluzenja-nato-paktu-vucic-nastavlja-da-gazi-ustav-i-ponizava-srbiju

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: