Бакић, Вучић и мафија

248799_bakic_f

24.06.2019

Пише: Владимир Челекетић

Ових дана, српска јавност се занима изјавама социолога Јова Бакића који је рекао, између осталог, „мафијашки режим у Србији неће отићи добровољно, морамо бити спремни и на озбиљну тучу“. [1] После је Бакић приведен на „информативни разговор“. [2]

Не знам колико сам пута и на колико места написао да Србијом влада организовани криминал. Међутим, тај систем у Србији није успоставио Вучић. Тај систем је успостављен почетком деведесетих, после пада комунизма. Владајући сталеж створен отимачином и пљачком државне имовине и не може бити ништа друго сем мафија. Слично као у Русији, на пример. Петог октобра систем није промењен, него је само дошло до „препакивања“ унутар мафијашких кланова. Истина је, неколицина је страдала, али систем је остао. Владајући сталеж је остао. Мафија је остала. Тај систем, Срби називају „демократијом“. Вучић је само човек који је најбоље умео да га искористи, да из њега извуче максимум за себе и своју банду. Према томе, тврдити да ће самим рушењем Вучића, доћи до рушења мафијашког система, нема логике. Истина је, Бакић то није ни рекао. Он је рекао „мафијашки режим у Србији неће отићи добровољно“, не систем. Наравно, ако је то тачно, поставља се питање, чему све то? Рушити једнан мафијашки клан да би дошао други, или да би се постојећи мало „препаковао“, као Петог октобра? Зар је то вредно „озбиљне туче“.

Треба бити искрен па признати да и систем који се на Западу назива „демократијом“, а који, сем имена и неких формалности, суштински, нема везе са оним што Срби називају „демократијом“ у Србији, подразумева постојање мафије. Историја показује да се са мафијом могу обрачунати само системи који нису демократски. Мусолини је, на пример, уништио мафију у Италији, а онда су је Американци васкрсли. [3] У демократији, као систему владавине новца, свако ко има новац може да нађе начин да плати за своје место, па тако и мафија. Мафија управо подразумева повезаност са људима унутар државног апарата, пре свега са људима из полиције и правосуђа. Без тога, организовани криминал није могућ. Међутим, за разлику од Србије, на Западу можемо да разликујемо државу од мафије, можемо да кажемо да постоји „здрав“ део државе који се бори против мафије.

Другосрбијанци попут Бакића, или дежурни родољупци, који заговарају „и демократско и национално“, наравно, неће отићи оволико далеко у објашњавању ситуације у Србији, јер би то довело у питање саму демократију, а не само оно што Срби називају „демократијом“ у Србији. Зато је лакше свалити све на Вучића иако, ко год хоће бар мало да види и мисли, врло лако ће схватити колико је бесмислена идеја да ће владавина мафије престати доласком на власт Ђиласа, Јеремића или Обрадовића, чак и да имају икакве шансе да у томе успеју без подршке странаца.

Како било, „озбиљне туче“ може да буде, али ако она не буде против система, већ само против Вучића, мртви и повређени ће бити само на корист ономе ко „узјаше“ после Вучића.

[1] http://www.nspm.rs/hronika/nis-odrzana-tribina-diktatura-i-autoritarnost-jovo-bakic-mafijaski-rezim-u-srbiji-nece-otici-dobrovoljno-moramo-biti-spremni-i-na-ozbiljnu-tucu.html

[2] http://www.nspm.rs/hronika/jovo-bakic-vlast-u-srbiji-povezana-sa-mafijom-vucic-moze-da-radi-sta-god-zeli-dokle-god-uziva-podrsku-sad-i-eu.html

[3] http://www.unz.com/pub/jhr__the-death-and-life-of-the-mafia-in-italy/

5 мишљења на “Бакић, Вучић и мафија”

  1. Аутор је у потпуности у праву. Очигледно је, да је и раја то схватила, па се на Теразијама појављује једва пар стотина особа.

    Свиђа ми се

    1. Поздрав и добро дошли.
      Статистике показују да су људи највише незадовољни материјалним статусом и криминалом и корупцијом, а ово друго се своди на то да су незадовољни јер не добијају услуге које очекују од државе. Мислим да већина људи, који су против ове власти, не би имала ништа против мафије на власти ако би мафија успела да обезбеди задовољење њихових потреба. Хоћу рећи, немају Срби принципијелну замерку што земљом влада мафија, имају замерку само кад њима није добро.

      Свиђа ми се

      1. То да немају ништа против мафије на челу државе показује већ устаљена фраза да су неки ,,прошли” бољи од ,,ових сада”. А да је стање хронично, показује оно што смо већ слушали о Титу, а сада све чешће и о Милошевићу: било нам је добро…
        Штавише, ја и нисам до сад чуо никакав озбиљнији и више пута поновљени предлог о промени система. Видим само другосрбијанске граџанисте који балаве о демократији или ,,грађане” (интересантно, сви су листом престали да се оптерећују да овај народ, па и себе називају Србима), који се жале на неки сегмент инфраструктуре или крхотине онога што је личило на државни систем.

        Свиђа ми се

      2. Поздрав Урбани.
        То враћање Срба у прошлост, кад им је „било добро“, далеко превазилази период Милошевића. У ствари, почиње Обреновићима. Имаш оне који тврде да су Обреновићи били бољи од Карађорђевића, затим, имаш заклете поштоваоце Карађорђевића и Краљевине Југославије, па онда поштоваоце комуниста, па онда Милошевића, па Ђинђића, па Коштунице и, на крају, Вучића. Једино сиротог Тадића нико не спомиње. 🙂
        Како било, стање редовно, као што ја имам обичај да кажем.
        Него, имам и неке новости. Постигао сам два велика успеха. Успео сам да ми блокирају адресу на ФБ и да ми забране коментарисање на Србин Инфо. На ФБ су ми прво дали забрану три дана због „говора мржње“, иако нисам ништа говорио, само писао, а онда ме протерали заувек, тако да више не могу да објављујем текстове на ФБ страници Свитања. На Србин Инфо, на којем су дозвољене најгоре вулгарности, бесконачне свађе и класично троловање, блокиран сам јер сам критиковао Дверце. Ја мислим да они имају неки споразум са Дверцима да их рекламирају. Тако ми се чини. Како било, приватан сајт, имају право.
        Но добро, све ће да буде у реду, само да грађанци и родољупци смене Вучића и успоставе демократију.

        Свиђа ми се

  2. Машала! Ево колико сам активан по интернету у задње време, одговарам ти тек после оволико дана. На ФБ-у никад нисам имао налог, а СРБИН.инфо је увео цензуру, али не за вулгарност, него за другачије мишљење. У маниру свог блатоида, г-ђица цензорка је одмах дала до знања да је сад она постала газда, почела да се меша у расправе и да блокира сваког чије јој се мишљење не допада. Мене је блокирала пошто није успела да промени тему и избегне питање о разлогу учешћа у таблоидиотизацији народа, иако су они као портал имали огромну шансу да постану национално гласило и стециште родољубивих мислених људи уместо још један блатоид са уличарско пијачним простаклуком, неписмешћу и разводњавањем сваког могућег усмеравања енергије незадовољства и понижености овог народа. Подршка Дверцима им није прво стављање на нечију страну, њих су већ подржавали раније отворено, па онда једно време Шешеља, али приватна је страница, па то није проблем. Проблем је свесно учешће у гушењу сваког знака политичке и националне културе које има континуитет и спроводи се још од пре Великог Рата, али је попримило праве обрисе тек у комунизму и потоњим његовим рецидивима до данас. Златановић не добацује до схватања чега је део, него мисли да само користи тренутак да заради за живот и умири мало савест играјући се лармаџијског ,,родољубља“ по мери таблоидиотизованог плебса.

    Свиђа ми се

Постави коментар