Потенцијална енергија и некористан рад

Obraz-i-Nasi-protest

Први пут објављено 17.09.2015

Пише: Владимир Челекетић

Протест против Вучићевог режима, одржан 6. септембра на Тргу Републике, као и догађји који су му претходили, показали су, још једном, ствари које су познате, али нам не преостаје ништа друго него да о њима пишемо и говоримо, ако већ пишемо и говоримо о српској политици.

1. Режим се плаши само националиста

Режим је прво забранио скуп против насељавања имиграната, заказан од стране истих политичких организација, под изговором да “фашистима” неће бити дозвољено да демонстрирају. [1]

Затим је, за други скуп, полиција најавила снимање демонстраната, са јасном намером застрашивања јавности. [2]

Полиција је затим испунила обећање и отворено снимала демонстранте. Малтене да су се људима у лице уносили док су, до зуба наоружане патроле, шетале међу демонстрантима. Док хиљаде илегалних имиграната од центра Београда прави прљаву и смрдљиву арапску касабу, “српска” полиција је чинила све што је у њеној моћи да застраши 200 до 300 Срба који су се скупили да дигну свој глас против убиства нације.

Наравно, ово није први пут и Србија није једина земља у којој се режим брутално обрачунава са националистима. Легитиман захтев да се Срби заштите од илегалних циганских насеља резултирао је хапшењем Филипа Гајића из Србске Акције, да би, нешто касније, била привођена и Весна Веизовић, због писања на исту тему. [3]

О прогону националиста у Европи не треба трошити пуно речи. Ко је залудан нек тражи по Интернету. Довољно је поменути прогон и убиства чланова грчке Златне Зоре, док је јавност уредно замајавана Сиризом, или бруталне обрачуне полиције са протестантима против масовне имиграције, широм Европе, укључујући и Русију.

Јасно је зашто се ЕУропски режими једино плаше нацоналиста. ЕУропске владе и политичке партије “демократије”, биле оне “леве” или “десне”, јесу предузећа за сервисирање интереса транснационалног капитала. Једини ко може сломити постојећи поредак јесу националисти, а не синдикати и Сиризе, који су део система и чије демонстрације и нису ништа друго до скупови просјака који траже који евро више. Националисти ударају на сам темељ система. Против ЕУ, против америчке хегемоније, за заштиту граница, за спречавање масовне имиграције, за заштиту националне привреде, против тзв. неолибералног концепта економије, духовни и морални препород на хришћанским темељима … Победа националиста значила би, не само политички крај садашњих носилаца власти, већ, сасвим могуће, хапшење и суђење истих за тешка дела велеиздаје и пљачке народа.

Конкретно, у Београду, ситуација је додатно компликована за режим. Велико присуство српских националиста у непосредној близини арапских хорди лако би могло да доведе до тога да догађаји измакну контроли, а у ситуацији у којој је режиму важнији један арапски нос од стотина српских глава, јасно је под каквим притиском се власт налази.

Коначно, треба разумети и то је врло важно, да је степен репресије обрнуто сразмеран величини националистичке странке. У земљама у којима националистичке странке добијају 20 или 30 %, као што су Француска или Мађарска, на пример, режим више не може да хапси и малтретира онако како то ради у Србији. [4] И не само да не може да хапси и малтретира, већ велика популарност националиста почиње да утиче на одлуке власти. То се најбоље види сада када и земље попут једне Данске почињу да уводе врло рестриктивне мере за илегалне имигранте, што је, до недавно, било незамисливо. [5]

2. Уједињење

У чланку “Довољно је триста!”, аутор, г. Бобан Гајић, позива на уједињење. [6] Скуп у Београду је показао, још једном, да никаквог јединства српских националиста нема. И не само да нема јединства, већ нема ни елементарне свести о потеби за јединством, а без јединственог националног покрета отпора Срби немају никакве шансе. У саопштењу министра полиције, које је уследило после забране првог скупа, оног против насељавања имиграната, писало је да су скуп, поред Образа и СНП Наши заказале и Двери. Уследила је брза реакција Двери у којој се наводи да Двери нису заказале никакав скуп, што је, уистину, било тачно. Ни помена о подршци скупу нити позив симпатизерима и члановима да се придруже. [7] Да Стефановић није направио грешку, извесно је, Двери скуп не би ни поменуле, као што га нису помињале ни друге тзв. родољубиве политичке организације. Заиста, зашто би га помињале? Нису ли скуп заказали Образ и СНП Наши? Зашто би неко ко није у Образу или СНП помињао скуп? Да, то је логика врхова српских политичких партија. Њима је страначки идентитет јачи од националног. За њих, скуп нису заказали неки Срби који се боре за исте циљеве као и они, већ друге партије са којима они немају никакве везе. Наравно, ово наводим само као један у мору примера без намере да посебну критику упућујем Дверима. Уосталом, тако би било и тако је и било када су Двери заказивале скупове. Други са тим нису имали везе јер нису Дверјани. То што су Срби није битно и није било битно. Коначно, поставио бих и ово питање. Скуп су организовали Образ и СНП заједно са Аутономним националистима и Студентском акцијом? Може ли неко да ми објасни зашто су Образ, СНП и Аутономни националисти три партије? Каква је идеолошка разлика међу њима?

Даље, запитајмо се, шта се то подразумева под “уједињењем”? Да ли је то кад “спонтано” милион људи изађе на улицу, зато што им је “доста свега”, па похватају банду и повешају је од Теразија до Славије? Уистину, зафалило би бандера на том потезу, али не надајмо се таквом сценарију. Уједињење, практично, може да значи само једно. Стварање једне јаке партије националистичке оријентације која ће имати подршку огромне већине Срба који подржавају идеје националне слободе и обнове српске државности. То не би била већина у односу на укупан број Срба, али би била партија која има подршку од 20 до 30%. Са таквом партијом и таквом подршком, на Тргу Републике се не би скупило 300 људи, него 100 хиљада људи и онда се плави батинаши не би бавили застрашивањем Срба него би гледали како да евакуишу окупаторе београдских паркова у околини, у страху да ствари не измакну контроли.

Уједињење се неће постићи техничким коалицијама малих диктаторских странака које себе називају “патриотским”. Уједињење се може постићи само ако постоји свест о неопходности јединственог националног покрета отпора у условима окупације. Таква свест не постоји код данашњих страначких вођа, али то не значи да не постоји код већине родољубивих Срба. То је тема којој морамо посветити пуну пажњу уместо бесконачног ламентирања над непочинствима Вучићеве власти.

3. Медијски рат

О “блокади медија” у Србији написано је испричано довољно, а то да Интернет није довољан, јасно је одавно. Но, оно што је мене изненадило јесте чињеница да организатори скупа нису нашли за сходно да полепе плакате бар у центру Београда, ако већ не у другим градовима. Ни једног јединог плаката, иако су организатори, на Интернету, представили, по мом мишљењу, јако добре плакате.

СНП Наши и Образ имају искуства са добрим плакатима који иритирају режим. Сетимо се списка страних агената и чувеног Образовог плаката “Чекамо вас” против педерске параде који се пробио до ударних вести на ББЦ.

Наравно, и СНП и Образ су, због ових плаката, трпели полицијски и судски прогон, баш као и Филип Гајић из Србске Акције, што је нормално у тоталитарном систему у којем постоји вербални деликт, али су показали који је једини начин борбе против система. Режим се, још увек, не плаши Интернета, али реагује врло хистерично, готово панично на сваку појаву “политички некоректне” пропаганде у јавности, а у условима када је приступ телевизији, радију и штампи немогућ, остаје плакатирање. И онда треба поново да буду хапшени и суђени, закључиће неко. Тако је, биће хапшени и суђени док год им могућности не прелазе неколико стотина људи. Онда када буду могли да сакупе десетине хиљада и када се такви плакати завиоре међу окупљеном масом нико неће бити хапшен и малтретиран као сада. И ту се поново враћамо на питања јединства српских националиста и стварања једне јаке политичке партије, а док на то питање не одговоримо вртећемо се у круг, док група криминалаца и манијака сахрањује Србију.

[1] http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Stefanovic-Zabrana-skupova-protiv-migranata.sr.html

[2] http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/588468/Policija-ce-snimati-skup-Obraza-i-SNP-Nasi-sutra-na-Trgu

[3] http://nacionalnapartija.net/srbine-organizuj-se/

[4] http://nacionalnapartija.net/zasto-treba-partija/

[5] http://www.telegraf.rs/vesti/1743447-danska-zatvorila-granicu-sa-nemackom-zbog-velikog-priliva-izbeglica-potpuno-zaustavljen-saobracaj-foto-video

[6] http://www.srpskikulturniklub.com/boban-gajic-dovoljno-je-trista

[7]  http://srbin.info/2015/08/26/bosko-obradovic-ne-plasimo-se-pretnji-dr-stefanovica/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: