Територијално и политичко уређење државе (НП програм)

Територијални суверенитет и интегритет државе се гарантује Уставом Републике Србије.

На територији Републике Србије формираћемо 12 (дванаест) нових области, а постојеће Аутономне покрајине (Војводину, Косово и Метохију) ћемо укинути.

Законом о Локалној самоуправи, гарантоваћемо финансијску стабилност истих, тако што ће 60% материјалних средстава зарађених на њеној територији остати у локалној каси, док ће остатак ићи у обласни и републички буџет.

За разлику од постојећег, Национална партија ће се залагати за “равномерни развој” који неће значити никакав масиван поступак политичког или економског „инжењеринга“ којим би се сви делови учинили „једнакима“. Напротив. Онај део државе који боље и више ради више ће имати и у њему ће становништво материјално боље живети.

Законска обавеза републичке власти ће бити да у случајевима природних или еколошких катастрофа пружи неопходну материјалну помоћ угроженој области.

Држава ће кредитима помагати мање развијене области.

Регионализација и децентрализација

Постојећи пројекти „регионализације“ и “децентрализације” имају два основна циља:

  1. Преуређење Србије према интересу политичког и војног савеза предвођеног Сједињеним Америчким Државама (видети поглавље VIII. СПОЉНА ПОЛИТИКА).
  2. Давање извесне политичке моћи и привилегија локалним послушницима режима, појединачно неспособним да дођу на кључне позиције у централној власти.

Због тога се са правом може, као што говоримо о квазидемократији, говорити о квазирегионализацији и квазидецентрализацији. Национална партија ће, свесна чињенице да су све друштвено-економски развијене државе регионализоване и децентрализоване, на територији Републике Србије формирати 12 (дванаест) нових области, а постојеће покрајине, као чист комунистички производ усмерен на сакаћење српског националног бића, укинути. Области које ћемо формирати су:

– Банат;
– Бачка;
– Срем;
– Београд;
– Западна Србија;
– Источна Србија;
– Јужна Србија;
– Косово;
– Метохија;
– Подунавље;
– Стара Рашка;
– Шумадија.

Области ће бити јединице са широком аутономијом. Имаће право да доносе одлуке усклађене са Републичким законима, али неће моћи да доносе законе. Приходе ће остваривати из троструких извора:

  1. Учешће у државним порезима и таксама;
  2. Таксе које сами уводе;
  3. Део прихода од продаје државне имовине и рента од изнајмљене имовине.

У здравству ће, у материјалном погледу, области бити надлежне за здравствене станице, домове здравља и болнице.

У школству ће бити надлежне за изградњу и одржавање школа, плаћање наставног и помоћног особља школа. Дужни су да се придржавају наставних програма и планова које се доносе на републичком нивоу.

У надлежност области спадаће и саобраћајнице регионалног значаја, регионална привреда и пољопривреда, привредна или пољопривредна инфраструктура (на пример: системи за наводњавање од регионалног значаја), комунални систем (рецимо, водоводи од регионалног значаја и томе слично).
Органи власти у областима су обласна скупштина и обласна влада.

Обласну скупштину ће чинити обласни посланици чији број зависи од величине области и којих може бити највише 50. Посланици се бирају на обласним изборима по већинском систему. Своју функцију обављају волонтерски (уз накнаду материјалних трошкова и дневница).

Обласну владу (величине до 5 чланова) бира и смењује обласна скупштина.
Њен и рад других обласних органа надзире надлежно републичко министарство. Буџете и фондове области контролише надлежни суд. Овлашћења области се могу мењати само одлуком Народне скупштине.

Локална самоуправа

Постојећи принцип давања статуса града или општине одређеним локалним самоуправама, за Националну партију је неприхватљив. Он није утемељен на истинској жељи да се задовоље потребе људи који у њима живе, него је производ политичких сплеткарења како би се неки локални политички бескичмењаци задовољили.

Због тога ће Национална партија свим локалним самоуправама које имају више од 20 000 становника дати статус града, а свим локалним самоуправама које имају мање од 20 000 становника статус општине. Добијање статуса града, или општине, значи несагледиво већи степен економске стабилности за људе у тим местима, а самим тим боље услове за живот њих и њихове деце.

Најважнија одлука Националне партије биће Закон о локалној самоуправи којим ћемо гарантовати свим јединицама локалне самоуправе 60% од укупних прихода у њиховом локалном буџету. То значи да новац који људи зараде у Аранђеловцу, Сомбору, Руми, Суботици, Вршцу, Краљеву, Смедереву, Кикинди или било ком другом месту наше Отаџбине, више неће ићи у Београд (или Нови Сад) па ће се одатле, у мери у којој они одлуче да нам је довољно, враћати. Не. Тај новац остаје у локалној каси и за њега одговарају искључиво локални политичари.

Становници јединица локалне самоуправе ће директно бирати шефа полиције, начелнике здравствених установа, судије и директоре јавних предузећа. Постојећи начин избора људи на претходно наведена места је искључиво у функцији одржавања партијског монопола и запошљавања партијских полтрона, а све о трошку пореских обвезника.

Послове у надзорним и управним одборима ће обављати искључиво људи чија професија одговара основним надлежностима јавног предузећа, без икаквих материјалних надокнада, односно волонтерски.

Национална партија ће проверити сва решења о запошљавању у јавном сектору (како на локалном тако и на републичком нивоу) и све чије квалификације не одговарају послу који обављају, отпустити. Сви који су дозволили ова запошљавања одговараће за тешко кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Република или монархија

Национална партија ће организовати референдум на коме ће се држављани Републике Србије изјаснити по овом питању. Уколико се изјасни за монархију, народ ће се на референдуму изјаснити и о првом краљу након комунистичке диктатуре, будући да постоји више чланова краљевске породице Карађорђевић који полажу право на Круну.

Наглашавамо да ће Национална партија организовати референдум о монархији само ако се претходно јасно утврде обавезе будућег монарха коме неће бити дозвољено да служи за компромитовање нације што је, безмало, сврха скоро свих монархија данашње Европе.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: